James Hirvisaari - vapaalla ja viihteellä Intohimona metafysiikka.

10. Secret - Salaisuus

Tämän mystisen tekstikokonaisuuden on inspiroinut amerikkalainen positiivisen ajattelun metodiikkaan pohjautuva elämäntaidon oppisuuntaus, Secret. Tekstin ei ole tarkoitus todistella epäilijöille yhtään mitään, eikä sen ole tarkoitus olla mitenkään tieteellinen. Kokonaisuus on syntynyt lähinnä kirjoittajan oman elämän kokemuspiiriin kuuluvien havaintojen pohjalta. Kiteytetysti: Ihminen vetää puoleensa asioita, joilla hän mielensä täyttää. Se on hämmästyttävä metafyysinen luonnonlaki. Lue ajatuksella ja viritä henkesi oikeaan moodiin, ja kaikki on Sinun.


MAANANTAI 17. JOULUKUUTA 2007
1. Secret-periaatteen mukainen "vetovoiman laki"
(Law of attraction)

Me luomme jatkuvasti itse omaa tulevaisuuttamme. Ajattelemme, visualisoimme, unelmoimme ja ennen kaikkea fiilistelemmme myönteisen ajattelun aikaansaamalla energialla ja vaikutamme siten ajatusten voimalla automaattisesti omaan tulevaisuuteemme ilman mitään pinnistelyjä.

Vaikeus on monesti vain sen keksimisessä, mitä oikeasti elämältä haluaa. Taloudellinen menestys on tietenkin miellyttävää, mutta pelkkä rikkaus tai haluttu tavara ei tuota elämän täyteyttä. Tasapainoinen (esimerkiksi kristillinen) maailmankatsomus ja oman kutsumuksensa löytäminen ja sen toteuttaminen ja hyvät ihmissuhteet ovat pikemminkin niitä merkityksellisiä seikkoja. Mutta välttämättä ei ole olemassa valmista elämäntehtävää, joka jokaisen olisi "löydettävä". Ehkäpä ihmisen onkin tarkoitus luoda itse jopa oma kutsumuksensa.

Vaikka ihmisellä olisi kaikki haluamansa maallinen hyvä, niin sisin jää hyvin pian tyhjäksi, jos siellä ei ole henkistä ja hengellistä pääomaa. Erittäin kelvollinen täyteyden tuottaja voisi olla esimerkiksi seurakuntatoiminta, jospa vain löytyisi asiallinen yhteisö. Valitettavasti ne ovat yleensä harmittavan tasottomia poppoita. Pitäisi olla esimerkiksi sellainen kirkko, jota johdetaan sekä hengellä että älyllä. Tavallisesti jompi kumpi puuttuu.

Ihmisen tehtävänä on yksinkertaisesti ajatella myönteisesti, ja sen pohjalta universumi tuottaa elämään positiivista sisältöä. Tärkeää on se, että ei ruveta liikaa itse ohjailemaan asioita. Universumin pitää saada yllättää. Secretin periaate on helppo. Se on yksinkertaisesti luottamista ilman pinnistelyjä. Aivan kuten uskokin on ennen kaikkea luottamista eikä mitään epärehellistä itsepetosta ja väkisin uskottelemista. Secret ei ole työntekoa vaan moodi. Secret ei tarkoita vuorenvarmaa lottovoittoa. Se toki voi yllätyksenä tulla sekin, sillä kaikkihan on mahdollista ja jopa helppoa universumille! Sille, joka ilman perusluottamusta ja tyytymättömällä mielellä kovasti ponnistelee päästäkseen elämässä eteen päin, sopii tämä sananlasku: "Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa." Sitä paitsi ei edes kannata tyytyä kuuseen, sillä Secret tarjoaa mahdollisuuden "tähytä tähtiä"

Secret ei suinkaan tarkoita sitä, että voit määrätä tulevaisuutta, sillä nimenomaan sitä et pysty tekemään, mutta SUUNNAN ja LAADUN voit itse hahmotella. Itse visioin mielessäni täydellistä vanhurskauden valtakuntaa. Eli operoin jo tuonpuoleiseen saakka. Kuoleman kauttahan sinne on kaikkien käytävä, mutta silti jo täällä voi nähdä sen todellisena ja jopa tuntea ja kokea tulevan maailman ihanuutta. Ehkäpä on jopa niin, että uskovaiset ovat osaltaan luomassa omaa taivastaan. Siten emme olisikaan ainoastaan pelastuksen kohteita.

Toki fiilistelen mieleni maailmoissa myös upouudessa loistoautossa ja huvijahdissa ja ikioman kartanolinnan rantasaunassa. On jännä juttu, että fiilistellessä tuntuu kuin ne jo olisivat olemassa. Ei ole tyytymätöntä mieltä. Tyytymätön mieli nimittäin vetää puoleensa lisää tyytymätöntä mieltä. Se on vetovoiman laki, jossa ei ole polariteettia, sillä navat eivät ole vastakkaismerkkisiä vaan samoja. Kuten "raha tulee rahan luokse". (Ei siis pidä lyhentää velkoja vaan kannattaa pitää tilillä rahaa jos mahdollista.) Mutta himo työntää luotaan himon kohdetta, sillä himo saa aikaan lisää himoa. Kateellisuus lisää kateellisuutta. Onni vetää onnea puoleensa. Tärkeä pointti tämäkin: rakkauden kaipuu lisää rakkauden kaipuuta. Tyytyväisyys lisää tyytyväisyyttä ja enentää sitä aivan ääriään myöten. Kyseessä on universumin laki, vetovoiman laki, jonkinlainen metafyysinen koheesio.

MUTTA on olemassa myös sanojen laki, jota ihmiset kutsuvat Murphyn laiksi ja jota Secretin opettajat eivät ole ottaneet huomioon (!). Sanojen laki (aivan kuten Raamattukin) varoittaa sanomasta ÄÄNEEN yhtään mitään tulevaisuudesta. Eipä pidä luvata mitään varmasti. "Vannomatta paras!" Tämä antaa uutta näkökulmaa sananlaskuun "seinilläkin on korvat". Secret ei myöskään tarkoita mitään väkisin uskottelemista tai omien toiveiden hokemista, kuten menestysteologit ovat hölmöyksissään opettaneet. Asioita voi toki toivoa ääneen tyyliin "toivottavasti huomenna paistaa aurinko ja yritän olla paikalla klo 14", mutta ei pidä mennä sanomaan että "huomenna on poutasää ja olen paikalla klo 14". Se olisi nimittäin varma keino manata jostakin sadepilvi ja viivytyksiä matkaan. Ainakin universumi pyrkii tuomaan esteitä suunnitelmiin. Ikään kuin universumi loukkaantuisi aina kun mennään "hänen" alueelleen. (”Mikä on salassa, on Herran” 5.Moos.29:29)

Sanojen lakiin liittyen mormoneilla on aika hyvä sanonta: "Paholainen kuulee sanat, mutta Jumala kuulee ajatukset." Kielilläpuhuminenkin saa tämän pohjalta aivan uutta relevanssia. Sanojen laki on niin yksioikoinen periaate, että kutsun sitä pelkäksi luonnonlaiksi. Jopa niin, että sanojen lakia voi "älyttää" eli vetää nenästä. Leikillisesti voisi sanoa, että paholainen ei ole mikään ruudinkeksijä.

On myös hyvä muistaa, että nykyistä, kulloinkin meneillään olevaa asiaintilaa ei pidä ikinä sanoilla ylistää. Ei siis pidä ruveta autuuttansa julistamaan, vaikka sisällä olisi kuinka tyytyväinen mieli tahansa. Universumi näet ottaa sellaiset julistukset haasteena. Mutta toivomuksia ja kohteliaisuuksia saa toki jaella mielin määrin. Tässä pätee suomalainen tosi sananlasku: "Joll onni on, se onnen kätkeköön; kell aarre on, se aarteen peittäköön!" Se ei ole ristiriidassa toisen sananlaskun kanssa: "Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo!" Mutta väärässä seurassa iloitseminen ei kannata, sillä usein "jaettu ilo on lannistettu ilo!" Ei siis kannata heittää "helmiä sioille".

Kiire on vihollinen numero yksi. (Huom. afrikkalainen sitaatti: "Kiireellä ei ole siunausta!" ja raamatullinen "Kiirehtivän jalka astuu harhaan", Snl 19:2) Kiireen tunne synnyttää vuorenvarmasti eteen LISÄÄ esteitä ja LISÄÄ kiirettä, punaisia liikennevaloja ja traktoreita. Jos kiire yllättää, on parasta katkaista peli välittömästi.

Negatiivinen ajattelu puolestaan tuottaa elämään negatiivista sisältöä. Universumi tuottaa mitä ajatuksillaan tilaa. Hankalien ajatusten yllättäessä ja vallatessa mielen kannattaa kohdistaa ajatukset aivan muualle, vaikkapa poreammeeseen shamppanjan kera tai kauniiseen kesäpäivään Kangasalla. Tärkeä pointti tässä kaikessa on se, että TUNNE on tärkeämpi kuin ajatus. Positiivinen tunne moninkertaistaa positiivisen ajattelun tehon, ja samoin negatiivinen tunne moninkertaistaa negatiivisen ajattelun tehon.

Koettu vääryys ja pahuus vetävät ajatuksia vinoon pakkomielteen tavoin ja tekevät tuhojaan mielen maailmassa, luomisen keskuksessa. Ei pidä antaa sellaisten sitoa sieluaan. Esimerkiksi masennus johtaa helposti luuppiin, koska se vetää puoleensa lisää masennusta, eikä kierteestä pääse helposti irti. Aina ei ole helppoa vaihtaa moodia, mutta tuskan kohdatessa kannattaa ehdottomasti pyrkiä fiilistelemään vaikkapa unelmissa.

Myös liika alkoholi aiheuttaa salakavalasti alakuloa ja haitallisen mielenmaailman seurauksena alamäkeä, kuten Mikko Kuustonen on avoimesti kertonut omasta elämästään ja raitistumisestaan.

Elämässä pätee myös jonkinlainen "kylvön ja niiton laki". Jälleen sananlasku osuu oikeaan: "Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää." Sekä: "Niin makaa kuin petaa." Sielua kasvattavien haasteellisten asioiden torjuminen saa aikaan niiden kasautumisen tulevaisuuteen. "Joka leijonaa pakenee, sitä vastaan tulee karhu."Asioita ei siis pidä väistää vaan on mentävä "tulta päin". Lisäksi "On koputettava puuta", sillä "vahinko ei tule kello kaulassa."

Niin Secret kuin evankeliumikin edustavat kumpikin selkeästi metafyysistä maailmankuvaa, ja monet pitävät niitä molempia epätieteellisinä hömpötyksinä ja taikauskona tai jopa noituutena. Keskenään ne eivät ole ristiriidassa, mutta tärkeää tässä onkin se, että evankeliumia ja sovitusoppia ei unohdeta. Usko hyvyyteen on kaiken a ja o. Mutta Secret on kaiken kaikkiaan erittäin toimiva periaate. "Sitä saa mitä tilaa." Secret on niin toimiva ja vuorenvarma periaate, että ilman evankeliumia se voisi olla jopa Raamatussa ilmoitettu lopun aikojen Jumalan lähettämä väkevä eksytys. Silti Secretin periaatteissa ei yksityiskohdissaan oikeastaan ole mitään erityisen uutta, ja se sisältää hyvin paljon ikivanhaa kansanviisautta, jota on välittynyt nykypolville hajanaisesti muun muassa sananlaskujen muodossa. Mutta Secret on koottu erittäin pätevään pakettiin ja siinä on todellakin päästy hyvin lähelle ydintä. Pakko sanoa, että mikään ei ole 2000 vuoteen ollut niin mullistavaa kuin tämä.

http://www.thesecret.tv


TORSTAI 3. TAMMIKUUTA 2008
2. Torju vahingollinen mielentila
(Secret-periaatteen uskonnollinen dimensio)

Secret ei tarkoita valtaa ja määräämistä ja uskonsankarin uskottelua vaan positiivista lepotilaa, joka vetää automaattisesti puoleensa hyviä asioita. Eli tässäkin ARMO on kaiken A ja O. Sitä voi testata joka päivä. Jokainen mielen kireys häiritsee tasapainoa. Itse painotan erityisesti kiireen välttämistä.

Secret poikii koko ajan uusia ajatuksia, ja paljon aukeaa rinnastuksia ja selkeytyksiä Raamatullekin. Esimerkki:

Negatiivinen ajatus ja "mielen kireys" on pahaa energiaa; se on paholainen => paholainen on on torjuttavissa muuttamalla ajattelua. "Vastustakaa perkelettä, niin se TEISTÄ pakenee." (Jaak 4.7)

Periaate on tämä: "Voita paha hyvällä" (Room 12:21) eli voita paholainen, negatiivinen ajatus, mieltä sitova paha energia, mielen kireys, voita se hyvällä ajattelulla, suuntaamalla mieltä (mielenmuutos) toisaalle, ole suostumatta paholaisen vangiksi, vaikka jokin tilanne olisi kuinka harmillinen tahansa. Torju välittömästi vahingollinen mielentila ja paha energia ja täytä sen sijaan itsesi hyvällä energialla. Paholainen on torjuttavissa, koska se vaikuttaa oman mielemme maailmassa. Kyseessä on ennen kaikkea hengen tila, mutta ajattelu vaikuttaa siihen. Samoin Jumalan hyvä energia meissä viittaa Hengen täyteyteen. Tämä kaikki tuo siis myös todellista relevanssia moniin hengellisiin kielikuviin. Yksittäinen ajatus ei yksinään vaikuta tietenkään mitään, eli kenenkään ei pidä pelätä omia ajatuksiaan, mutta kyse on ennen kaikkea siitä, mikä on tunnetila, mikä on hengen ja mielen tila.

Mind Control toimii. Vallankumouksellisesti. Paholainen ja siis negatiivisuus tuottaa elämään pahaa. Positiivisuus tuottaa elämään hyvää. Positiivisuus kääntää tilanteet ja muuttaa ihmistä ympäröivää universumia. Se toimii niin hyvin, että voisin sanoa jopa että ihmeitä tapahtuu joskus lähes reaaliajassa. Paholaisen paetessa pimeys poistuu ja ikäänkuin aurinko alkaa paistaa.


PERJANTAI 4. TAMMIKUUTA 2008
3. Raskaan sarjan metafysiikkaa
(Elämä on peli)

Erityisen hienoa Secretissä on se, että kun saa haitallisen mielenmaailman torjuttua (se kannattaa tehdä heti harmituksen ja mielenkireyden uhatessa), se vaikuttaa välittömästi todellisuuteen sekä päivän mittaan että myöskin pitkällä tähtäimellä. Hyvä mieli lisää hyvää mieltä.

Samoin paha mieli lisää pahaa mieltä. Sen takia alakuloisuuden luupista on kovin vaikeata päästä irti, ja sen takia itse lopetin vähäisenkin viininjuonnin, sillä humalatila näyttää vaikuttavan kielteisesti Secret-periaatteen mukaiseen syy/seuraus -suhteeseen. Tarkoitan yksinkertaisesti sitä, että oma henki tuntuu lähettävän universumiin vaikuttavaa positiivista energiaa tehokkaimmin täysin selvin päin. Samasta järkevästä syystä olisi hyödyllistä ylläpitää hyvää fyysistä kuntoa ja keveää ruokavaliota.

Paasto, absolutismi, selibaatti ym ankarat uskonkilvoitusperiaatteet ovat alkuperäisessä muodossaan varmaankin vastanneet tätä samaa asiaa. Mutta kun niistä muodostuu ihmistä taakoittavia lakeja, niistä tuleekin hirvittävä riesa ja kirous.

Olen sanonut elämän olevan peliä. Secret-ajattelu todellakin mahdollistaa tietynlaisen pelaamisen, kun elämässä vaikuttavat luonnonlait ovat selvillä, ja noiden vetovoiman lakien mukaan ihminen voi suunnata elämäänsä. Erityisen mielenkiintoista on pelin interaktiivisuus.

Totta kai näissä jutuissa joudutaan myös koetuksiin, koska maailmassa on paljon ikäviä asioita, mutta juuri koetuksissa on mahdollista testata tätä Secret-periaatetta.

Kutsun tätä Secret-periaatteeksi, vaikka olen itse hionut sitä terävämmäksi. Kuitenkin kieltämättä alkuperäinen Secret on helpottanut näiden asioiden sisäistämistä, sillä se on tavattoman tasokkaasti kiteytetty ja koottu ajatusrakennelma. Alkuperäinen Secret mielestäni kuitenkin hieman liikaa keskittyy rahan ympärille, mutta tokihan se siinäkin toimii.

Todellakin on niin, että vetovoiman (puoleensavetämisen) periaatteessa ei ole mitään rajoja. Ihminen voi täyttää ajatusmaailmansa IHAN MILLÄ TAHANSA, mitä toivoo elämässään kohtaavan. Siinä ei ole yhtään mitään lakihenkisyyttä. Vain ääliö täyttää mielenmaailmansa vääryydellä tai himolla, sillä sitä saa mitä tilaa. Seurauksena on tietenkin ikäviä asioita eli hengellisen terminologian mukaisesti kirousta. Juuri siksi onkin tuiki tärkeää, että evankeliumia ei näissä kuvioissa unohdeta, sillä kaikki ihmiset ovat "pois poikenneet" (Room 3:12) ja siis armon tarpeessa. Sitä eivät alkuperäisen Secretin opettajat ole valitettavasti tajunneet.

Tämä kaikki on raskaan sarjan metafysiikkaa.


MAANANTAI 26. LOKAKUUTA 2009
4. Pedon valtakunta
(Maailma on pahan vallassa)

Secret edustaa selkeästi tämän maailman lainalaisuuksia. Se on gravitaatioon verrattava luonnonlaki. Sillä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa, esimerkiksi evankeliumin tai Luojan toimintaperiaatteiden kanssa. Se seikka on hyvä tiedostaa, jottei kukaan erehtyisi pitämään Secretiä jumalallisena ilmiönä. Secret kuuluu tämän maailman metafysiikan piiriin.

Kokonaisuuden kannalta maailmaa kannattaa tarkastella evankeliumin eikä Secretin kautta. Kaikkien luonnonlakien alla olemme joka tapauksessa, ja myös vetovoiman lakia voi toki käyttää vapaaksi hyväksi. Se on kuitenkin melko vaativa polku, ja on oltava tarkkana, että sen harjoittaminen ei muutu taakaksi tai jopa noituudeksi. Joka tapauksessa positiivinen mielenmaailma kutsuu luokseen samanlaatuista henkeä.

Tämä maailma on selkeästi pahan vallassa. Kyseisen tosiasian tiedostaminen auttaa olemaan harmistumatta siitä, että monet asiat näyttävät kehittyvän suorastaan helvetilliseen suuntaan. Ei siis kannata asettaa odotuksia liian korkealle tämän maailman suhteen. Huomenna voi alkaa sota. Tai voi tulla henkilökohtainen maailmanloppu. Mutta evankeliumi auttaa kohottamaan katseen maailman pahuuden yli kohti korkeampia päämääriä ja sielun ikuisia maisemia.


PERJANTAI 18. TAMMIKUUTA 2013
5. Summa summarum
(Tunne on tärkein)

Edellisen pohjalta kertausta ja asian ydin tiivistetysti.

Kiire on vihollinen numero yksi. Kiireen TUNNE synnyttää vuorenvarmasti eteen lisää esteitä ja lisää kiirettä. Jos kiire yllättää, on parasta katkaista peli välittömästi.

Negatiivinen ajattelu puolestaan tuottaa elämään negatiivista sisältöä. Vetovoiman lain mukaan universumi tuottaa mitä ajatuksilla tilaa. Hankalien ajatusten yllättäessä ja vallatessa mielen kannattaa kohdistaa ajatukset aivan muualle. Tärkein pointti tässä kaikessa on se, että TUNNE on tärkeämpi kuin ajatus. Positiivinen TUNNE moninkertaistaa positiivisen ajattelun tehon, ja samoin negatiivinen TUNNE moninkertaistaa negatiivisen ajattelun tehon.

Koettu vääryys ja pahuus vetävät ajatuksia vinoon pakkomielteen tavoin ja tekevät tuhojaan mielen maailmassa, luomisen keskuksessa. Ei pidä antaa sellaisten sitoa sieluaan. Esimerkiksi masennus johtaa helposti luuppiin, koska se vetää puoleensa lisää masennusta, eikä kierteestä pääse helposti irti. Aina ei ole helppoa vaihtaa moodia, mutta tuskan kohdatessa kannattaa ehdottomasti pyrkiä fiilistelemään vaikkapa unelmissa.

Hyvä mieli lisää hyvää mieltä. Onni vetää onnea puoleensa.

Viritä henkesi oikeaan moodiin, ja kaikki on Sinun.

 

 jameshirvisaari.com
 
 
Metafysiikka on intohimoni ja tärkein harrastukseni. Laitan muistiin kiteytettyjä ajatuksiani joistakin keskeisistä aihepiireistä lyhyen kirjoitussarjan muodossa tänne Vapaavuoroon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset